Wat weet je al over de nieuwe pensioenregels?
In april ontving een selectie van onze deelnemers een uitnodiging voor het invullen van een vragenlijst. De antwoorden helpen ons om jou en al onze andere deelnemers nog beter te informeren over de nieuwe regels voor pensioen.

Lid worden?
Álle voormalige medewerkers van Rabobank of een dochteronderneming kunnen hun standpunten over het transitieplan kenbaar maken via het hoorrecht van de VG-Rabobank (vereniging voor álle voormalige medewerkers). Dus óók als je nog niet met pensioen bent. Lees hier meer!

Vind jij je pensioen belangrijk en heb je belangstelling?

de nieuwe regeling. Rabobank Pensioenfonds toetst het invaarverzoek van cao-partijen. Het fonds zal dit verzoek uitgebreid en zorgvuldig beoordelen, waarbij de belangen van alle groepen deelnemers zorgvuldig worden afgewogen. Ook moet er voldaan worden aan de wettelijke eisen en moet de regeling uitvoerbaar zijn. De regels over wanneer er zal worden ingevaren kun je lezen in het transitieplan. Dat zal naar verwachting in juli worden gepubliceerd op de website van Rabobank Pensioenfonds.

Pensioenaanspraken gaan mee naar de
nieuwe regeling
Er is afgesproken dat de al opgebouwde pensioenaanspraken worden ingebracht in de nieuwe regeling (dit heet invaren). Dit geldt voor alle deelnemers, dat wil zeggen voor huidige medewerkers, oud-medewerkers en pensioengerechtigden. Dit is een belangrijk onderdeel van de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel, namelijk dat in principe alle opgebouwde pensioenen ingebracht worden in

1 januari 2026
De beoogde startdatum nieuwe pensioenregeling

Verdere voorbereiding implementatie en communicatie over nieuwe regeling

November
Beoogd moment besluitvorming pensioenfonds en indienen implementatieplan (bij DNB) en communicatieplan (bij AFM)

Juni
Stemmen door leden van de vakorganisaties

Juli
Beoogd cao-akkoord pensioenregeling en transitieplan gereed

April
Toepassen hoorrecht VG-Rabobank

Maart
Resultaat pensioengesprekken
cao-partijen

Tijdlijn

Het pensioenfonds toetst of de regeling uitvoerbaar en evenwichtig is

1-7-2023
Wet toekomst pensioenen van kracht

Dit jaar worden er nog veel stappen gezet op weg naar de nieuwe regeling. In onderstaande tijdsbalk zie je de stappen voor dit jaar op een rij. De beoogde ingangsdatum van de nieuwe pensioenregeling is 1 januari 2026.

Route Rabobank Pensioenfonds

Toelichting afspraken cao-partijen over de nieuwe regeling voor huidige medewerkers

Nabestaandenpensioen
In de nieuwe wet is het nabestaanden- pensioen alleen verzekerd als je komt te overlijden tijdens je dienstverband. Dit is in de huidige pensioenregeling ook al zo. In de nieuwe pensioenregeling is de hoogte van het nabestaandenpensioen een percentage van het pensioengevend inkomen en niet meer afhankelijk van hoe lang je al bij Rabobank werkt of de periode tot je 68e. Door cao-partijen is afgesproken dat je eventuele partner levenslang 35% van het laatste pensioengevend jaarinkomen ontvangt en kinderen 15% (tot 25 jaar). Het partnerpensioen bij overlijden na pensionering verandert niet. Als je met pensioen gaat, dan bepaal je zelf of je kiest voor een partnerpensioen.

wettelijk niet meer toegestaan. Daarom wordt de compensatie straks uitbetaald bij het salaris. Om het beoogde doel van de compensatie te realiseren is het nodig zelf de compensatie in pensioen te blijven investeren. De totale premie kan tot maximaal 30% oplopen. Dat is dan inclusief eventuele compensatiepremie.

Arbeidsongeschiktheid
Er is aanvullend een afspraak gemaakt door Rabobank en de vakorganisaties over arbeidsongeschiktheid. In de huidige cao staat een overgangsregeling in de vorm van een loonaanvulling voor medewerkers die na twee jaar ziekte minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn en minimaal 65% werkzaam zijn. Afgesproken is dat deze loonaanvulling vanaf 1 juli 2025 vervalt. Voor medewerkers die op
1 juli 2024 in hun tweede ziektejaar zitten of deze uitkering al ontvangen, blijft de huidige regeling gehandhaafd.

Pensioenopbouw
In de nieuwe pensioenregeling blijft de werkgeverspremie 21,5% van de pensioengrondslag (het deel van het salaris waar pensioen over wordt opgebouwd). De eigen bijdrage van de medewerker blijft standaard 5,5%. Hiermee komt de totale premie op 27%. In de nieuwe regeling kan de medewerker bovenop de minimale eigen bijdrage van 3,5% kiezen voor een vrijwillige eigen bijdrage tussen de 0% en 5%. Hierdoor kan de totale premie ten hoogste uitkomen op het fiscaal maximum van 30%, namelijk 21,5% en 3,5% verplicht en maximaal 5% vrijwillig.

In 2022 is voor medewerkers in dienst vóór 2023 een compensatie afgesproken. Die is voor leeftijdsgroepen die er door de destijds afgesproken overgang naar een vlakke premie op achteruit konden gaan. Deze compensatie wordt nu automatisch in pensioen geïnvesteerd. In de nieuwe regeling is dat

Bijna met pensioen
Voor (oud-) medewerkers van 58 jaar en ouder geldt, dat voor het pensioen dat is opgebouwd in pensioenregeling 2023 (PR2023), een keuze moet worden gemaakt voor een stabiele of een variabele uitkering. De keuze geldt tot het moment van ingang van de nieuwe regeling (1 januari 2026). Voor het ingaan van de nieuwe regeling informeren wij deze deelnemers over de gevolgen van de overgang naar de nieuwe regeling en de dan te maken nieuwe keuzes.

Pensioengerechtigden
Als je al een ingegaan pensioen hebt, heeft de keuze voor een flexibele regeling ook gevolgen. Je pensioen zal mogelijk beweeglijker worden. Dit betekent dat de pensioenuitkering straks meebeweegt met veranderingen in de economie. Gaat het goed  met de economie? Dan wordt je pensioen hoger. Maar als het minder goed gaat kan je pensioen ook lager worden. Het is de verwachting dat met de nieuwe regels de pensioenen vaker en eerder omhooggaan dan nu het geval is. Er worden maatregelen genomen om de schommelingen te beperken en de kans op verlagingen te verkleinen, zoals het spreiden van beleggingsresultaten en het aanhouden van een buffer (risicodelingsreserve).

er zijn belangrijke keuzes gemaakt
2
1
Aankomst uiterlijk 1-1-2026
Vertrek 1-7-2023
Plan je reis

Wat merk je nu al van de nieuwe pensioenregels?
De komende tijd zal er nog niet heel veel veranderen. In de loop van 2025 ontvang je van ons informatie over jouw persoonlijke situatie. Het streven is dat de nieuwe regeling op 1 januari 2026 van start gaat.

De volgende fase die nu ingaat is dat de cao-partijen samen het transitieplan gaan schrijven. In het transitieplan zijn de details van de pensioenafspraken uitgebreid beschreven. Ook krijgt VG-Rabobank, een vereniging die de belangen van alle oud-medewerkers behartigt, de mogelijkheid om aan cao-partijen een oordeel te geven over het opgestelde transitieplan. We noemen dat ook wel het hoorrecht. De leden van vakorganisaties zal gevraagd worden hun stem uit te brengen. Het streven is om per 1 juli 2024 tot een definitief transitieplan te komen.

Wat zijn de stappen na het definitieve transitieplan?
Na afronding van het transitieplan zal Rabobank Pensioenfonds een besluit nemen over de uitvoering van de regeling. Het pensioenfonds beoordeelt of de afspraken evenwichtig zijn voor de verschillende deelnemersgroepen en beoordeelt de uitvoerbaarheid van de pensioenregeling.

Het streven is om een definitief besluit te nemen in november 2024. Parallel daaraan worden voorbereidingen getroffen voor de implementatie en communicatie over de nieuwe regeling.

We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen. Bezoek ook regelmatig de website van Rabobank Pensioenfonds voor de laatste informatie.

Een nieuwe pensioenwet
De nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp) is op
1 juli 2023 ingegaan. Betrokken partijen (zoals cao-partijen, pensioenfondsen en uitvoerders) zijn aan de slag gegaan om pensioenregelingen Wtp-proof te maken. Uiterlijk op 1 januari 2028 moeten alle pensioenregelingen voldoen aan de nieuwe wet, ook jouw pensioenregeling bij Rabobank.

Onze nieuwe regeling
Eind maart 2024 hebben cao-partijen (Rabobank en de vakorganisaties De Unie, FNV Finance en CNV Vakmensen) een keuze gemaakt voor de nieuwe pensioenregeling.

Er is gekozen voor een flexibele premieregeling
Cao-partijen vinden het belangrijk dat deelnemers zelf keuzes kunnen maken voor hun pensioen. Dat kan in de flexibele premieregeling. Daarom is voor de toekomst gekozen voor een flexibele premieregeling. Dat is eenzelfde soort regeling als de pensioenregeling die nu al geldt voor de medewerkers van Rabobank, Obvion, DLL en BPD. Met de flexibele premieregeling krijgen zij straks meer keuzes, zoals de keuze voor meer of minder risico in het beleggingsprofiel. Voor gepensioneerden heeft de keuze voor een flexibele regeling ook gevolgen. De maandelijkse pensioenuitkering zal mogelijk beweeglijker worden. Cao-partijen hebben afspraken gemaakt over het toevoegen van elementen aan de regeling die meer zekerheid kunnen bieden. Denk hierbij aan het aanhouden van een buffer (risicodelingsreserve) om de kans op verlagen van pensioenen bij tegenvallende resultaten te verkleinen. De nieuwe pensioenregeling wordt de komende periode verder uitgewerkt.

Op weg naar een nieuwe pensioenregeling:

Regie

Wet toekomst pensioenen  02

Wat weet je al over de nieuwe pensioenregels?
In april ontving een selectie van onze deelnemers een uitnodiging voor het invullen van een vragenlijst. De antwoorden helpen ons om jou en al onze andere deelnemers nog beter te informeren over de nieuwe regels voor pensioen.

Lid worden?
Álle voormalige medewerkers van Rabobank of een dochteronderneming kunnen hun standpunten over het transitieplan kenbaar maken via het hoorrecht van de VG-Rabobank (vereniging voor álle voormalige medewerkers). Dus óók als je nog niet met pensioen bent. Lees hier meer!

Vind jij je pensioen belangrijk en heb je belangstelling?

Dit jaar worden er nog veel stappen gezet op weg naar de nieuwe regeling. In onderstaande tijdsbalk zie je de stappen voor dit jaar op een rij. De beoogde ingangsdatum van de nieuwe pensioenregeling is
1 januari 2026.

Tijdlijn

Wat merk je nu al van de nieuwe pensioenregels?
De komende tijd zal er nog niet heel veel veranderen. In de loop van 2025 ontvang je van ons informatie over jouw persoonlijke situatie. Het streven is dat de nieuwe regeling op 1 januari 2026 van start gaat.

De volgende fase die nu ingaat is dat de cao-partijen samen het transitieplan gaan schrijven. In het transitieplan zijn de details van de pensioenafspraken uitgebreid beschreven. Ook krijgt VG-Rabobank, een vereniging die de belangen van alle oud-medewerkers behartigt, de mogelijkheid om aan cao-partijen een oordeel te geven over het opgestelde transitieplan. We noemen dat ook wel het hoorrecht. De leden van vakorganisaties zal gevraagd worden hun stem uit te brengen. Het streven is om per 1 juli 2024 tot een definitief transitieplan te komen.

Wat zijn de stappen na het definitieve transitieplan?
Na afronding van het transitieplan zal Rabobank Pensioenfonds een besluit nemen over de uitvoering van de regeling. Het pensioenfonds beoordeelt of de afspraken evenwichtig zijn voor de verschillende deelnemersgroepen en beoordeelt de uitvoerbaarheid van de pensioenregeling.

Het streven is om een definitief besluit te nemen in november 2024. Parallel daaraan worden voorbereidingen getroffen voor de implementatie en communicatie over de nieuwe regeling.

We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen. Bezoek ook regelmatig de website van Rabobank Pensioenfonds voor de laatste informatie.

Nabestaandenpensioen
In de nieuwe wet is het nabestaanden- pensioen alleen verzekerd als je komt te overlijden tijdens je dienstverband. Dit is in de huidige pensioenregeling ook al zo. In de nieuwe pensioenregeling is de hoogte van het nabestaandenpensioen een percentage van het pensioengevend inkomen en niet meer afhankelijk van hoe lang je al bij Rabobank werkt of de periode tot je 68e. Door cao-partijen is afgesproken dat je eventuele partner levenslang 35% van het laatste pensioengevend jaarinkomen ontvangt en kinderen 15% (tot 25 jaar). Het partnerpensioen bij overlijden na pensionering verandert niet. Als je met pensioen gaat, dan bepaal je zelf of je kiest voor een partnerpensioen.

Toelichting afspraken
cao-partijen over de nieuwe regeling voor huidige medewerkers

Pensioenopbouw
In de nieuwe pensioenregeling blijft de werkgeverspremie 21,5% van de pensioengrondslag (het deel van het salaris waar pensioen over wordt opgebouwd). De eigen bijdrage van de medewerker blijft standaard 5,5%. Hiermee komt de totale premie op 27%. In de nieuwe regeling kan de medewerker bovenop de minimale eigen bijdrage van 3,5% kiezen voor een vrijwillige eigen bijdrage tussen de 0% en 5%. Hierdoor kan de totale premie ten hoogste uitkomen op het fiscaal maximum van 30%, namelijk 21,5% en 3,5% verplicht en maximaal 5% vrijwillig.

In 2022 is voor medewerkers in dienst vóór 2023 een compensatie afgesproken. Die is voor leeftijdsgroepen die er door de destijds afgesproken overgang naar een vlakke premie op achteruit konden gaan. Deze compensatie wordt nu automatisch in pensioen geïnvesteerd. In de nieuwe regeling is dat wettelijk niet meer toegestaan. Daarom wordt de compensatie straks uitbetaald bij het salaris. Om het beoogde doel van de compensatie te realiseren is het nodig zelf de compensatie in pensioen te blijven investeren. De totale premie kan tot maximaal 30% oplopen. Dat is dan inclusief eventuele compensatiepremie.

Arbeidsongeschiktheid
Er is aanvullend een afspraak gemaakt door Rabobank en de vakorganisaties over arbeidsongeschiktheid. In de huidige cao staat een overgangsregeling in de vorm van een loonaanvulling voor medewerkers die na twee jaar ziekte minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn en minimaal 65% werkzaam zijn. Afgesproken is dat deze loonaanvulling vanaf 1 juli 2025 vervalt. Voor medewerkers die op 1 juli 2024 in hun tweede ziektejaar zitten of deze uitkering al ontvangen, blijft de huidige regeling gehandhaafd.

Pensioengerechtigden
Als je al een ingegaan pensioen hebt, heeft de keuze voor een flexibele regeling ook gevolgen. Je pensioen zal mogelijk beweeglijker worden. Dit betekent dat de pensioenuitkering straks meebeweegt met veranderingen in de economie. Gaat het goed  met de economie? Dan wordt je pensioen hoger. Maar als het minder goed gaat kan je pensioen ook lager worden. Het is de verwachting dat met de nieuwe regels de pensioenen vaker en eerder omhooggaan dan nu het geval is. Er worden maatregelen genomen om de schommelingen te beperken en de kans op verlagingen te verkleinen, zoals het spreiden van beleggingsresultaten en het aanhouden van een buffer (risicodelingsreserve).

Bijna met pensioen
Voor (oud-) medewerkers van 58 jaar en ouder geldt, dat voor het pensioen dat is opgebouwd in pensioenregeling 2023 (PR2023), een keuze moet worden gemaakt voor een stabiele of een variabele uitkering. De keuze geldt tot het moment van ingang van de nieuwe regeling (1 januari 2026). Voor het ingaan van de nieuwe regeling informeren wij deze deelnemers over de gevolgen van de overgang naar de nieuwe regeling en de dan te maken nieuwe keuzes.

Een nieuwe pensioenwet
De nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp) is op 1 juli 2023 ingegaan. Betrokken partijen (zoals cao-partijen, pensioenfondsen en uitvoerders) zijn aan de slag gegaan om pensioenregelingen Wtp-proof te maken. Uiterlijk op 1 januari 2028 moeten alle pensioenregelingen voldoen aan de nieuwe wet, ook jouw pensioen-regeling bij Rabobank.

Onze nieuwe regeling
Eind maart 2024 hebben cao-partijen (Rabobank en de vakorganisaties De Unie, FNV Finance en CNV Vakmensen) een keuze gemaakt voor de nieuwe pensioenregeling.

Er is gekozen voor een flexibele premieregeling
Cao-partijen vinden het belangrijk dat deelnemers zelf keuzes kunnen maken voor hun pensioen. Dat kan in de flexibele premieregeling. Daarom is voor de toekomst gekozen voor een flexibele premieregeling. Dat is eenzelfde soort regeling als de pensioenregeling die nu al geldt voor de medewerkers van Rabobank, Obvion, DLL en BPD. Met de flexibele premieregeling krijgen zij straks meer keuzes, zoals de keuze voor meer of minder risico in het beleggingsprofiel. Voor gepensioneerden heeft de keuze voor een flexibele regeling ook gevolgen. De maandelijkse pensioenuitkering zal mogelijk beweeglijker worden. Cao-partijen hebben afspraken gemaakt over het toevoegen van elementen aan de regeling die meer zekerheid kunnen bieden. Denk hierbij aan het aanhouden van een buffer (risicodelingsreserve) om de kans op verlagen van pensioenen bij tegenvallende resultaten te verkleinen. De nieuwe pensioenregeling wordt de komende periode verder uitgewerkt.

Pensioenaanspraken gaan mee naar de
nieuwe regeling
Er is afgesproken dat de al opgebouwde pensioenaanspraken worden ingebracht in de nieuwe regeling (dit heet invaren). Dit geldt voor alle deelnemers, dat wil zeggen voor huidige medewerkers, oud-medewerkers en pensioengerechtigden. Dit is een belangrijk onderdeel van de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel, namelijk dat in principe alle opgebouwde pensioenen ingebracht worden in de nieuwe regeling. Het Rabobank Pensioenfonds toetst het invaarverzoek van cao-partijen. Het fonds zal dit verzoek uitgebreid en zorgvuldig beoordelen, waarbij de belangen van alle groepen deelnemers zorgvuldig worden afgewogen. Ook moet er voldaan worden aan de wettelijke eisen en moet de regeling uitvoerbaar zijn. De regels over wanneer er zal worden ingevaren kun je lezen in het transitieplan. Dat zal naar verwachting in juli zal worden gepubliceerd op de website van Rabobank Pensioenfonds.

Op weg naar een nieuwe pensioen-regeling:
er zijn belangrijke keuzes gemaakt
2
1
Aankomst uiterlijk 1-1-2026
Vertrek 1-7-2023

Regie

Wet toekomst pensioenen  02